Kiedy zabraknie kaszy jęczmiennej , albo mamy ochotę na coś innego- proponuje krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej. Kasza ta nie jest bardzo popularna , a szkoda jest zdrowa i fajna w smaku.
Krupniczek jaglany
składniki
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
ziele angielskie
liść laurowy
kulki pieprzu
kasza jaglana
udko kurczaka
sól morska
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.
Do garnka wlewamy wodę wkładamy przyprawy i umyte udko - gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę . Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy sola do smaku. Następnie dodajemy kasze jaglana . Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 10 min. Udko wyciągamy obieramy od kości . Mięso kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
o świetny pomysł i odmiana po tradycyjnym krupniku:)
OdpowiedzUsuńniedawno spróbowałam jaglanej i.... rzeczywiście Ci co nie jedzą nie wiedzą co tracą.
OdpowiedzUsuń