Śledzik pływa w zalewie potem ląduje na sosie tatarskim. Fajna przystawka , danie na zbliżające się święta :)
Śledzie na sosie tatarskim
składniki
zalewa 1 litr wody
3 łyżeczki cukru
ocet do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
sos tatarski
patisony marynowane
pieczarki marynowane
ogórki z octu
cebula
śmietana
majonez
pieprz biały
śledzie solone
Zaczynamy od zrobienia zalewy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru , octu liścia i ziela. Zalewa ma być słodko kwaśna. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstawiamy na ok 24 godziny .
Robimy sos. Cebulę siekamy , patisony , ogórki i pieczarki kroimy drobno. Składniki mieszamy.
Dodajemy pół na pół śmietanę i majonez. Mieszamy. Na talerz wykładamy sos. Śledzie z zalewy kroimy w kawałki i układamy na sosie. Podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz