środa, 26 listopada 2014

Wigilijne uszka z podgrzybków

Za równy miesiąc wigilia. Po co czekać do ostatnich dni jak możemy uszka zrobić teraz. Na spokojnie , pomalutku , bez parcia.  Po zrobieniu układamy je na blaszkach i zamrażamy. Potem w woreczki i spokojnie czekają do 24 grudnia.








Uszka można robić z różnych grzybków. Ja użyłam mrożonych podgrzybków.

Więc do pracy .

Wigilijne uszka z podgrzybków
składniki

ciasto
1 kg mąki
ok 1 litr mleka
sól
1/2 kostki masła
 farsz
2 cebule
40 dag mrożonych podgrzybków
bułka tarta
pieprz

Robimy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę i sól do smaku.  Mleko wlewamy do garnka dodajemy masło i podgrzewamy , aż masło rozpuści się .  Ciepłe mleko wlewamy do mąki . Mieszamy łyżką . Nastepnie wyrabiamy rękami. Formujemy kulę odstawiamy ją aż ostygnie , nakrywając miską .
Po ok 30 min rozwałkowujemy cieniutko ciasto.  Podgrzybki obgotowujemy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę , dodajemy odsączone grzyby . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Smażymy. Zimne mielimy w maszynce do mięsa.  Dodajemy trochę bułki tartej żeby farsz był gęsty - mieszamy.
Tniemy ciasto na kwadraciki nakładamy farsz i zlepiamy uszka.



 Grzybki podsmażamy z cebulką i przyprawami
 gotowy zmielony farsz
ciasto odpoczywa

1 komentarz:

  1. w wigilijnym klimacie- cudnie! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń