W tym roku na święta zagościły małe babeczki pełne słodkiego maku i bakali.
Są pyszne kruchutkie i słodziutkie - jak ja :)
Makowe babeczki
składniki
ciasto
150g masła
300g mąki
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody
1 puszka gotowa masa makowa
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek
2 łyżki siekanych orzechów
foremki do babeczek
cukier puder do posypania
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy masło pokrojone w kawałki. Siekamy ciasto dużym nożem. Dodajemy cukier puder , żółtka i zimna wodę . Szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę .
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka naszymi foremkami i wylepiamy środki foremek.
Do gotowej masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy. Nakładamy masę do foremek. Z resztek ciasta wycinamy małe gwiazdki i układamy na maku. Wstawiamy do piekarnika na ok 15 min w 170 stopni. Zimne babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz