poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zupka mięsna z warzywami

Prosta zupka , syta z warzywami i dużą ilością mięska drobiowego.
Gęsta , aromatyczna pasuje do świeżego chleba  - i nic więcej nie potrzeba :)



Zupka mięsna z warzywami 

składniki
4 udka z kurczaka
2 szklanki włoszczyzny pokrojonej w paseczki
1 szklanka groszku zielonego
pieprz
sól morska
sos sojowy
 śmietan 30 % ok 1 szklanka
liść laurowy
ziele angielskie
koperek, pietruszka, kolendra, lubczyk
Do garnka z zimna woda wkładamy udka. Dodajemy liść laurowy , kilka kulek pieprzu 2 kulki ziela . Gotujemy ok 30 min. Udka wyciągamy obieramy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki.
Do rosołu powstałego z gotowania udek dajemy włoszczyznę i groszek gotujemy ok 7 min. dodajemy mięso. Doprawiamy sola , pieprzem i sosem sojowym. Zaciągamy śmietaną i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekana zieleninę.




1 komentarz:

  1. konkretna zupa na pewno dobrze rozgrzeje i nasyci i w zimie:)

    OdpowiedzUsuń