Białka zostają np z pieczenia chrustów , co zrobić ....Anielska babkę .
Delikatna i o lekkim posmaku pomarańczy .
Smakuje fantastycznie do herbatki czy kawusi .
Polecam na lekkie śniadanko czy jak zajrzą goście.
Anioł czy babka - ciasto z białek
składniki
6 białek
2 szklanki maki
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka 2 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki skórki pomarańczowej takiej jak do keksów
olejek pomarańczowy
Białka ubijamy na lśniącą pianę. Pomalutku sypiemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dolewamy olej i zmniejszamy obroty. Dolewamy mleko - żeby nie było prosto z lodówki- temperatura pokojowa. Miksujemy dalej na niskich obrotach . Na koniec dodajemy przesiana mąkę z proszkiem lekko mieszamy .
Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczem i olejek pomarańczowy, Mieszamy. Wylewamy ciasto do keksówki. Pieczemy w 170 stopniach ok 45 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Obłędnie leciutka i delikatna :)
OdpowiedzUsuń