piątek, 23 stycznia 2015
Kruche babeczki na karnawał z nadzieniem z szynki
Lubie takie małe przekąski. Prezentują się wspaniale. Są lekkie mega kruche i smaczne.
Małe babeczki warto upiec w większej ilości schować do puszki , w razie pomysłu , gości czy zachciewajki napełniamy je wytrawnym krem ozdabiamy i podziwiamy.
Kruche babeczki na karnawał z nadzieniem z szynki
składnik
ciasto
250 g masła
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 jajko
odrobina soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem z szynki
20 dag szynki
1 serek topiony
majonez
biały pieprz
ozdobienie
papryka czerwona
oliwka
papryka słodka
koperek
Na stolnice wsypujemy mąkę , odrobinę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy .
Dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i jajko. Wyrabiamy ciasto - szybciutko. Ugniatamy w kule. Rozwałkowujemy. Foremkami do babeczek wycinamy kółka i wyklejamy nim babeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 7 min.
Zimne wyciągamy z foremek.
Szynkę kroimy w większą kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy serek topiony , majonez i mieszamy na jednolita masę . Doprawiamy białym pieprzem. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ładne kwiatuszki na babeczkach . Ozdabiamy plasterkiem oliwki , koperkiem , malutkim kawałeczkiem papryki . Całość posypujemy papryka mieloną .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz