niedziela, 29 marca 2015

Ciasto cytrynowe

Proste ciasto ucierane mega cytrynowe. Ciasto z dodatkiem soku z cytryny i skórki cytryny.
Do tego ciasto mocno naponczowane sokiem z cytryny i likierem cytrynowym .

Ciasto cytrynowe

składniki

3 jajka
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
150g masła
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
1/2 soku z cytryny

poncz
40 ml likieru cytrynowego
sok z 1 cytryny
cukier puder 2 łyżki
woda 2 łyżki

ozdoba
śmietana 30%
płatki migdałów
cukier puder
Skórkę z sparzonej cytryny ścieramy na tarce. Resztę cytryny wyciskamy.
Mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy dalej. Następnie dodajemy jogurt -miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem sok z cytryny i skórkę cytryny. Miksujemy. Przekładamy ciasto do foremki . Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Jak ciasto lekko przestygnie polewamy je ponczem. Jak ciasto będzie zimne. Polewamy je lukrem i ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów.





1 komentarz: