wtorek, 7 kwietnia 2015

Babka na majonezie

Babka , która zawsze wychodzi , pyszna , delikatna wilgotna.
Do tego lukier koloru zielonego na przywitanie wiosny . Kolorowe kwiatuszki i poczujemy się jak na łące.
Polecam , robi się w expresowym tempie.

Babka na majonezie

składniki

100 ml majonezu
100g mąki ziemniaczanej
70 g mąki
170 g cukru drobnego
1 łyżka cukru waniliowego
aromat waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
polewa
cukier puder
śmietana 30 %
barwnik zielony


Jajka myjemy i wbijamy do miski ubijamy dodając pomału cukier. Ubijamy tak długo aż jajka zmienią się w puch. Następnie dojemy majonez i miksujemy dalej. Mąkę zwykłą i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia , cukrem waniliowym . Do masy dolewamy aromat waniliowy i pomału wsypujemy mąkę z dodatkami. Ubijamy wszystko razem. Wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika na ok 60 min. Pieczemy w 170 stopniach.
Zimna polewamy lukrem, zrobionym z cukru pudru i odrobiny śmietany i barwnika.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz