środa, 8 kwietnia 2015

Truskawkowe ptasie mleczko

Dziś odwrotne ptasie mleczko o smaku truskawki. dlaczego odwrotne, ponieważ biszkopty ułożyłam u góry ciasta a nie dole , jak tradycja nakazuje:)
Ciasto bardzo lekkie rozpływa się w ustach , szybkie w zrobieniu , pasuje na każdą okazję .

Truskawkowe ptasie mleczko

składniki
3 galaretki truskawkowe
300 g sera z wiaderka
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru

paczka biszkoptów

Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie , dajemy 0,5 litra wody. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i serkiem . Kiedy masa będzie jednolita dolewamy zimne galaretki i jeszcze chwilę miksujemy .
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę . Na nią układamy biszkopty.
Trzecią galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie dajemy ok 1/2 szklanki mniej niż w przepisie. Zimną galaretkę wlewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na noc.










1 komentarz:

  1. Mmm, truskawkowe... Musiało smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń