poniedziałek, 25 maja 2015

Boczniaki w towarzystwie pęczaku i czosnku niedźwiedziego

Smaczne i bardzo zdrowe danie . Głównym składnikiem jest pęczak do tego podsmażone boczniaki i odrobina czerwonej cebuli. szybko zdrowo i smacznie .
 w bonusie czosnek niedźwiedzi :)

Boczniaki w towarzystwie pęczaku i czosnku niedźwiedziego
składniki

1 szklanka pęczaku
1 czerwona cebula duża
1 łyżka masła klarowanego
pieprz czarny
sól morska
1 szklanka świeżych boczniaków 
czosnek niedźwiedzi
Pęczak gotujemy w solonej wodzie, mieszając co jakiś czas. Kiedy robi się miękki nakrywamy , gasimy ogień i odstawiamy.  Boczniaki kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle , po 5 min podlewamy odrobiną wody i chwilę dusimy.  Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na odrobinie masła ,dodajemy posiekany drobno czosnek niedźwiedzi mieszamy i doprawiamy solą. Wszystkie składniki łączymy z sobą . Dusimy jeszcze chwilę aż smaki połączą sie . doprawiamy pieprzem do smaku.




1 komentarz: