poniedziałek, 25 maja 2015

Klopsiki z boczniakami

Boczniaki dalej górą , są dobre w miarę tanie i dostępne w marketach.  Dlaczego nie robić z nimi potraw, dlaczego nie kombinować -zachęcam bo warto-smak , aromat - super.

Klopsiki z boczniakami 

składniki

1/2 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
bułka tarta
1 opakowanie boczniaków
2 cebule czerwone
masło
olej do smażenia
jajko
2 łyżki mąki

Mięso mielone przekładamy do miski , wbijamy jajko , dodajemy 2 łyżki bułki tartej- mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek , sól, pieprz. Dokładnie mieszamy dodając 2 łyżki zimnej wody. dobrze wyrabiamy masę . Formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy klopsiki na oleju - na złoto.  Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę .  Boczniaki kroimy w paseczki . Pokrojone grzyby podsmażamy z cebulką na masełku. Smażymy kilka minut , podlewamy odrobina wody ok 5-6 łyżek. Dusimy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Wkładamy usmażone pulpeciki i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy . Podajemy z ziemniaczkami tłuczonymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz