Kolejne przetwory z mega zdrowego czosnku niedźwiedziego. Tym razem, pesto , sos z prażonymi ziarenkami słonecznika .
Takie słoiczki trzymamy w zimnym miejscu nawet rok, także zimą możemy cieszyć się pięknym kolorkiem i witaminkami . Do tego niezapomniany smak .
Pesto z czosnku niedźwiedziego z słonecznikiem
składniki
czosnek niedźwiedzi ok 4 garście'
1/2 szklanki oleju słonecznika
sól morska
1szklanka słonecznika
Czosnek niedźwiedzi myjemy odcinamy łodygi osuszamy i wkładamy do rozdrabniacza.
Dolewamy olej słonecznikowy . Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Kiedy ostygną dokładamy je do czosnku. Miksujemy. Solimy do smaku solą morską. Jeżeli pesto jest za gęste dolewamy oleju. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Na wierzch wlewamy ok 1 łyżki oleju, szczelnie zamykamy.
Wygląda to naprawdę bardzo fajnie :) Chociaż ja jestem ciekawa, jakby to smakowało z czarnym czosnkiem. Jeżeli jeszcze o nim nie słyszeliście, to na stronie https://czarny-czosnek.pl możecie trochę o nim poczytać. Myślę, że ten proces fermentacji nadaje mu zupełnie nowego smaku i wyrazu. Uważam, że warto próbować takich nowych rzeczy.
OdpowiedzUsuń