czwartek, 7 maja 2015

Kruche ciasto z budyniem

To był moment pomysł mojej córki. Zrób ciasto z budyniem i już . Pomysł przyszedł w 2 minuty.
Zaczęłam od ciasta kruchego potem poszło szybko. Ciasto wyszło bardzo kruche a budyń wspaniale do niego pasuje.

Kruche ciasto z budyniem

składniki
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
250 g margaryny Palma
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
budyń rodzinny duży śmietanowy lub waniliowy
mleko
na piane białkową 4 białka
3 łyżki cukru pudru

Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia -lekko mieszamy. Dodajemy pokrojona  w kawałki margarynę . Mieszamy rozdrabniamy rękami. Wbijamy 4 żółtka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na pół każdą połówkę ciasta rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeżeli budyń nie jest słodzony słodzimy go do smaku. Blaszkę wykładamy ciastem dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min w 190 stopni. Jak ciasto lekko się podpiecze wylewamy na nie gorący budyń . Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę . Pianę wykładamy na budyń , nakrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min. 30 min w 180 stopniach potem zmniejszamy do 160 i pieczemy na złoto. Zimny placek pudrujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz