czwartek, 7 maja 2015

Ryż z klopsikami i czosnkiem niedźwiedzim

Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami . Danie które można podgrzać na drugi dzień . smacznie szybko i zdrowo.


Ryż z klopsikami

składniki
30 dag mięsa z indyka
1 kalafior
1 szklanka ryżu jaśminowego
2 łyżki masła
1 żabek czosnku
pęczek dymki
sól morska
pieprz
 2 szklanki bulionu warzywnego

pasta z czosnku niedźwiedziego 
 czosnek niedźwiedzi ok 1 garść
2 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki oleju 

Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy , wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie solimy do smaku solą morską .

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i formujemy z niego małe kuleczki. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Ugotowane odławiamy i odstawiamy.  W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek. wsypujemy ryż i mieszamy aż ryż zeszkli się. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu -dusimy. Po ok 10 min dolewamy znów 1/2 szklanki bulionu i tak aż ryz ugotuje się. Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy i odstawiamy. Na patelnię dajemy 1 łyżeczkę masła dodajemy pulpeciki chwilę podsmażamy dodajemy kalafior potem ryż . Mieszamy doprawiamy pastą z czosnku niedźwiedziego do smaku .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz