Ile ludzi tyle przepisów na chłodnik litewski, każdy robi tak jak lubi. Każdy doda to co lubi albo to co ma w lodówce. Podstawy są no i moje smaki. wyszedł pyszny i to najważniejsze.
Chłodnik Litewski
składniki
3 buraki
1 kalarepa
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 litr kefiru
1/2 szklanki zsiadłego mleka
jajka
odrobina cukru
sól morska
1 pęczek rzodkiewek
Buraki myjemy nie obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i zimne obieramy z skórki. Następnie ścieramy je na tarce duże oczka. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Jajka gotujemy na twardo. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce. Starte warzywa łączymy z sobą . Mieszamy dolewając kefir i zsiadłe mleko. Mieszamy wszystko razem doprawiamy cukrem i solą do smaku. Ugotowane jajka kroimy na duże kawałki i dodajemy do chłodnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz