Duże fajne kluchy , lekko miękkie aksamitne w w smaku. Do tego podsmażone pieczarki z śmietaną .
Szybki obiadek , fajnie smakuje podgrzewany także spokojnie można zrobić na zapas.
Haluszki z pieczarkami w śmietanie
składniki
4 jajka
mąka ile ciasto weźmie
sól morska
1/2 kg pieczarek
1 szklanka śmietany 30 %
natka pietruszki lub koperek
sos worcester
masło
Do miski rozbijamy jaka lekko solimy i dokładamy mąki tyle aby powstało ciasto jak na kluski lane. Nastawiamy garnek z wodą solimy wodę. Na wrzątek nakładamy widelcem prosto z miski długie kluski. Gotujemy aż wypłyną . Odcedzamy przelewamy zimna woda , dodajemy troszkę masło. Lekko mieszamy i odstawiamy. Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy pokrojone plasterki smażymy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy sos worcester do smaku. dolewamy śmietanę i gotujemy chwile aż śmietana zredukuje się . Na patelnie z pieczarkami dodajemy wcześniej ugotowane kluski , dodajemy posiekana natkę lub koperek . Lekko mieszamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz