sobota, 20 czerwca 2015

Haluszki z pieczarkami w śmietanie

Duże fajne kluchy , lekko miękkie aksamitne w w smaku. Do tego podsmażone pieczarki z śmietaną .
Szybki obiadek , fajnie smakuje podgrzewany także spokojnie można zrobić na zapas.

Haluszki z pieczarkami w śmietanie

składniki
4 jajka
mąka ile ciasto weźmie
sól morska

1/2 kg pieczarek
1 szklanka śmietany 30 %
natka pietruszki  lub koperek
sos worcester
masło

Do miski rozbijamy jaka lekko solimy i dokładamy mąki tyle aby powstało ciasto jak na kluski lane.  Nastawiamy garnek z wodą solimy wodę. Na wrzątek nakładamy widelcem prosto z miski długie kluski. Gotujemy aż wypłyną . Odcedzamy przelewamy zimna woda , dodajemy troszkę masło. Lekko mieszamy i odstawiamy.  Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy pokrojone plasterki smażymy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy sos  worcester do smaku.  dolewamy śmietanę i gotujemy chwile aż śmietana zredukuje się . Na patelnie  z pieczarkami dodajemy wcześniej ugotowane kluski , dodajemy posiekana natkę lub koperek . Lekko mieszamy i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz