czwartek, 18 czerwca 2015

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Pyszna lekka zupka. Podawana pod czas upałów. Mało kalorii dużo zdrowia. Polecam także osoba na diecie. Możemy ją zajadać do później jesieni .

 Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 
składniki

1 litr jogurtu naturalnego
3 ziemniaki młode
1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki
3 jajka
koperek
sól morska
pieprz kolorowy


Rzodkiewki myjemy usuwamy ogonki i liście, ścieramy na tarce duże oczka. Ogórki dobrze myjemy nie obieramy także ścieramy na tarce duże oczka. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu studzimy i obieramy kroimy . Młode ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy. Zimne kroimy w kosteczkę . Rzodkiewkę mieszamy z ogórkiem i ziemniakami. Dodajemy jogurt gesty. Solimy do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy pieprzem kolorowym. Mocno chłodzimy. Podajemy ozdobione jajkiem i plasterkami ogórka i rzodkiewki.






2 komentarze:

  1. mizeria, a nie chłodnik :D
    Aczkolwiek spróbuję, bo wygląda smacznie - idealnie na śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam chłodnika/u . Może warto spróbować.?

    OdpowiedzUsuń