Zupka typu chłodnik z maluśkich słodkich buraczków do tego liście młodego buraka, ogórek, jajko troszkę rzodkiewki . Dla smakowitości i obfitości młody ziemniak i jajko.
Chłodnik z botwinką
składniki
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki
cukier
4 jajka
5 młodych ziemniaków
sól morska
2 litry maślanki
1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego
koperek
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki. Młode ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Odcinamy małe buraczki z botwinki myjemy je kroimy w kostkę i zalewamy woda . Wody nie za dużo , tylko tyle aby zakryła buraki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraczki robią się miękkie dodajemy do nich pokrojone liście buraków. Gotujemy kilka minut.Dajemy sok z połowy cytryny .
Rzodkiewki myjemy obieramy ścieramy na tarce. . Ogórka myjemy także ścieramy. Koperek siekamy. Mieszamy wszystko z maślanką i jogurtem. Solimy do smaku, dajemy odrobinę cukru dla smaku. Chłodzimy mocno. Podajemy z kawałkami jajka i ziemniaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz