Dlaczego kryzysowa , można tez powiedzieć oszczędna. Zupa ugotowana z resztek po kalafiorze. Z tego wszystkiego co wyrzucamy kupując młody kalafior . Użyjemy liście i jakby łodyżki wszystko to co otacza róże kalafiora.
Kryzysowa zupa z młodego kalafiora
składniki
młody kalafior z liśćmi
4 ziemniaki
1 marchewka
śmietana 30 % 1 szklanka
4 jajka
pieprz kolorowy
sos sojowy
sól morska
koperek
Z młodego kalafiora wycinamy wszystkie łodyżki i liście , to co otacza róże kalafiora. Kroimy w kosteczkę , liście w paseczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Wodę zagotowujemy dajemy pokrojone ziemniaki solimy do smaku i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy starta marchewkę i pokrojone resztki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. jajka gotujemy na twardo. Zimne kroimy w kosteczkę. Zupę zaprawiamy śmietaną 30 % zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy posiekany koperek i pokrojone jajka. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz