wtorek, 9 czerwca 2015

Łosoś z grilla z salsą truskawkową na bazie żubrówki

 Coś na grilla , coś extra kubki smakowe zwariują , pyszne i tyle. Danie powstało z połączenia sił moich i mojego kolegi myśleliśmy podobnie więc szybko nam poszło i wyszło coś extra .

 Łosoś z grilla z salsą truskawkową na bazie żubrówki
 składniki

marynata
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka żubrówki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
kilka listków szczawiu

salsa
truskawki 1/2 szklanki
2 łyżki żubrówki
1 łyżeczka masła
2 łyżki pieprzu zielonego marynowanego
sól grubo mielona

400g łososia filet

Łososia kroimy w  porcje. Musztardę mieszamy z żubrówką i oliwą . Dodajemy posiekany szczaw , sól i pieprz do smaku . Mieszamy . Marynatą smarujemy łososia i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Robimy salsą . Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Na patelnię dajemy masło ,dodajemy pieprz marynowany . Po chwili dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Podlewamy żubrówką. Chwilę dusimy, doprawiamy sola do smaku . Chłodzimy.
Kawałki łososia grillujemy . Podajemy z salsą . 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz