wtorek, 28 lipca 2015

Chłodnik z buraków i jarmużu

Można zajadać cały rok ale najbardziej smakuje w okresie letnim. Podajemy mocno schłodzony z połówkami jajka .


Chłodnik z buraków i jarmużu
składniki
5 buraków małych lub 3 większe
3 liście jarmużu
musztarda ostra
sól
cukier
2 litry maślanki
0,5 litra jogurtu naturalnego

Buraki dobrze myjemy i gotujemy do miękkości. Zimne obieramy i ścieramy na tarce. Liście jarmużu kroimy w cienkie paseczki dodajemy do buraków.  Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na pół.  Do buraków i jarmużu dolewamy maślankę i jogurt naturalny. Dodajemy 2 łyżki ostrej musztardy , cukier i sól do smaku .  Mieszamy . Mocno chłodzimy podajemy z połówkami jajka.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz