poniedziałek, 20 lipca 2015

Tort urodzinowy mojego synka - Pająk -

16 lipca świętowaliśmy kolejne urodzinki syna. Przyszedł czas na 8 urodziny , jak ten czas szybko płynie .
W tym roku pobawiłam się masą cukrową . Cały tort został nią obłożony , z kremu maślanego zrobiłam pajęczynę a pająk jadalny z masy marcepanowej i jest !!!
Lekki pyszny i mało kaloryczny torcik Czarusia.

Tort urodzinowy Pająk

składniki

biszkopt
6 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa piankowa
2 opakowania śnieżki
2 opakowania galaretki

masa maślana
1 kostka masła
cukier puder
odrobina śmietany 30 %
olejek śmietanowy
 kompot truskawkowy lub nektar
Białka ubijamy na sztywna piane dodając pomału cukier - ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy. Zimny kroimy na 3 warstwy.  Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody -studzimy. Spody biszkoptowe pączujemy.
Ubijamy jedna śnieżkę według przepisu na opakowaniu . Kiedy piana jest sztywna wlewamy pomału zimna lekko ścięta galaretkę - jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy zaraz na biszkopt i przekładamy drugim spodem. Czynność powtarzamy z innym kolorem galaretki. Przełożony tort wkładamy do lodówki aby stężał.
Robimy masę maślaną . Miksujemy miękkie masło dodajemy cukier puder -ubijamy na puszysta masę dodajemy odrobinę ok 1 łyżką śmietany i olejek dla zapachu. Miksujemy.
Cały tort smarujemy masa . Nakładamy rozwałkowana masę cukrową . Odcinamy . Za pomocą worka cukierniczego rysujemy pajęczynę . Do masy maślanej dodałam barwnik. Układamy pająk i gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz