poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Gruszka nadziewana śliwką w cieście francuskim

Deser pasujący na zbliżającą się jesień . Dojrzała pachnąca gruszka z nadzieniem ze słodką suszoną śliwką . Niespodzianką jest moc śliwki , namoczyłam ją wcześniej w rumie. Wszystko w chrupiącym cieście posypanym złotym siemiem lnianym.
Do deseru wykorzystałam produkty Kresto

Gruszka nadziewana śliwką  w cieście francuskim 

składniki
ciasto francuskie 2 opakowania
3 gruszki
cukier kryształ
siemię lniane złote Kresto
śliwka kalifornijska Kresto
2 łyżki rumu
mięta świeża
Gruszki myjemy przekrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Śliwki moczymy w rumie ok 10 min. Nasączone śliwki wkładamy do otworów powstałych z wydrążenia gniazd nasiennych . Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na pasy  szerokości gruszki. Układamy połowę gruszki otworem z śliwką do dołu .Nakrywamy gruszkę ciastem. Przyklejamy boki za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem i posypujemy siemię lnianym złoty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy cukrem kryształem i ozdabiamy listkami świeżej mięty. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz