poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pieczony pieróg z kapustą i kurkami

Chrupiący pieróg w środku ze smacznym farszem z młodej kiszonej kapusty z dodatkiem świeżutkich bieszczadzkich kurek.
Do przygotowania farszu użyłam oleju rzepakowego RAPSO.

Olej marki Rapso, dzięki delikatnej rafinacji, bez użycia środków chemicznych, skutecznie chroni bezcenne składniki zawarte
w rzepaku. Specjalny proces produkcji sprawia również, że olej jest neutralny, przez co nie zmienia oryginalnego smaku potraw oraz posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jest idealny do każdego rodzaju kuchni: głębokiego smażenia, gotowania, wypieków oraz sałatek. Dodatkowo, podczas produkcji oleju rzepakowego Rapso, zostaje zachowana bardzo duża zawartość tzw. witaminy młodości. Na 100 gramów oleju przypada aż 30 mg naturalnej witaminy E.


 Pieczony pieróg z kapustą i kurkami 
składniki
ciasto francuskie
1/2 kg młodej kiszonej kapusty 
20 dag kurek
1 cebula
sól
pieprz
mak BackMit
olej rzepakowy Rapso
jajko
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , podsmażamy ja na oleju. Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy. Młoda kiszona kapustę obgotowujemy ok 10 min. Odcedzamy i dodajemy na patelnię z cebulka i kurkami. Smażymy doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Nakładamy zimny farsz i zlepiamy. Smarujemy rozmieszanym jajkiem nacinamy wierzch pieroga i posypujemy makiem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min w 200 stopniach. Podajemy , smakuje na zimno i ciepło.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz