Smaczna zupka pasująca na zbliżającą się jesień z wykorzystaniem świeżutkich leśnych kurek. Pożywna szybka i bardzo smaczna zupka.
Zabielany kapuśniaczek z kurkami
skladniki
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg młodej kiszonej kapusty
1 pietruszka korzeń
4 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
20 dag kurek
1 cebula
pieprz kulki ok 4 szt
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
1 szklanka śmietany 30%
Młoda kiszona kapustę obgotowujemy ok 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, grube oczka. Cebulę siekamy. Kurki myjemy. W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojone ziemniaki i pietruszkę . Dolewamy ok 2 litry bulionu gotujemy. dodajemy wcześniej obgotowana kapustę. Zagotowujemy. dodajemy liść laurowy i kulki pieprzu. Gotujemy ok 15 min. Na osobnej patelni na maśle podsmażamy kurki z cebula . Podsmażone dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę ok 1 szklanki. Zagotowujemy. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz