O co wzbogaciła się moja spiżarnia , buraczki. Piękne podłużne słodziutkie. Ugotowane obrane i starte. Odrobina przypraw i zamknięte w słoiczkach. Można zajadać jako surówkę do obiadu , można dodać posiekaną cebulkę , można tez wzbogacić sałatkę o śmietanę . I tak jeden słoik a 3 sposoby podania. Warto to dobrodziejstwo zamknąć w słoiczku , a potem kombinować .
Buraczki w słoiczku
składniki'
4 kg buraków
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru
1/2 szklanki octu
Buraki myjemy , nie obieramy gotujemy do miękkości ma z łatwością wchodzić widelec. Chłodzimy buraki. Obieramy . Ścieramy na tarce duże oczka ja użyłam maszynki wielofunkcyjnej . Starte buraki mieszamy z sola , cukrem i octem. Kosztujemy w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Słoiki wyparzamy. Nakładamy buraki .Zakręcamy . Pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz