Kolejny smaczny przepis na pesto z jarmużu. Tym razem z zdrowymi orzechami włoskimi. Pesto używamy do makaronów,kasz zakąsek, przystawek - super smakuje na tostach .
Jarmuż w słoiku z orzechami włoskimi
składniki
jarmuż 3 szt
25 dag orzech ów włoskich Kresto
4 zabki czosnku
olej rzepakowy
sól morska
2 łyżki wody przegotowanej
Jarmuż myjemy odcinamy zgrubiałe pędy . Kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy . Do blendera dajemy jarmuż, dolewamy olej , wsypujemy orzechy miksujemy. Dodajemy czosnek, wodę , sól do smaku. Jeszcze raz miksujemy . Wkładamy do słoiczków , wcześniej wyparzonych , zakręcamy. Na zimę pasteryzujemy, do użytku wciągu 3 m-c , przed zakręceniem polewamy łyżką oleju , zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz