Typowo jesienna zupka. Krem z dyni do tego makaronik z świeżego jarmużu . Całość posypana siemiem lnianym złotym. Rozgrzewająca ,kremowa po prostu pyszna .
Krem z dyni z jarmużowym makaronem
składniki
1 dynia
4 ząbki czosnku
imbir
masło klarowane ok 3 łyżki
sól morska
chilli
jarmuż
siemie lniane złote Kresto
cebula 1 szt
bulion warzywny ok 1 litr
Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną cebule i wyciśnięty czosnek. Dynię obieramy usuwamy pestki i kroimy w kostkę . Pokrojoną dynię dajemy na patelnie i smażymy chwilę zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy. Miksujemy. Doprawiamy sola ,chilli i imbirem do smaku.
Jeszcze raz miksujemy. Jarmuż myjemy osuszamy i kroimy w długie paseczki prażymy kilka sekund na odrobinie masła. Nalewamy zupę na wierzch układamy makaron z jarmużu i posypujemy siemię lnianym złotym .
Ciekawie musiała smakować z jarmużem :)
OdpowiedzUsuń