poniedziałek, 5 października 2015

Kasza gryczana z maślakami i marchewką

Typowo jesienne danie z  wykorzystaniem darów lasu. Tym razem w roli głównej maślaki . Do tego odrobina marchewki , cebuli i zdrowa kasza gryczana. szybkie smaczne danie dla całej rodziny .

Kasza gryczana z maślakami i marchewką 
składniki
1 szklanka gaszy gryczanej
sól
pieprz
1 marchewka
1 cebula
1 miseczka świeżych maślaków
masło klarowane

Kaszę gryczana gotujemy w osolonej wodzie. Maślaki oczyszczamy i ściągamy skórkę z kapeluszy. Kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni na maśle podsmażamy starta marchewkę z cebulką , następnie dodajemy pokrojone maślaki. Smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę. Mieszamy , doprawiamy sola i pieprzem do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz