niedziela, 4 października 2015

Kruchy jabłecznik

Okrągłe ciasto z jabłuszkami. Kruche ciasto, starte jabłka odrobina cukru brązowego , soku z cytryny i cynamonu . Co wyszło coś dobrego smakuje na zimno a jeszcze bardziej podgrzana z lodami waniliowymi .

Kruchy jabłecznik
składniki
4 zółtka
 1 jajko
4,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru 
200g masła
3 kg jabłka
cynamon
sok z połowy cytryny
cukier brązowy do smaku

Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy. Robimy dziurkę wbijamy jajko i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy je ok 45 min. Dzielimy na pół. Połowę rozwałkowujemy, wkładamy do tortownicy nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 8 min. Jabłka obieramy ścieramy na tarce dodajemy cukier, cynamon sok z cytryny. Mieszamy . Nakładamy na podpieczone ciasto. Resztę ciasta ścieramy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz