Korzystając z trwającego sezonu grzybowego i urodzaju maślaków , kombinujemy pyszny szybki obiadek. Taki z patelni do odsmażania, podgrzewania dla zapracowanych dla smakoszy darów lasu.
Maślaczki z boczkiem i ziemniakami
składniki
30 dag maślaków
2 cebule białe
20 dag boczku wędzonego
1 kg ziemniaków
masło klarowane
pieprz kolorowy
sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Boczek kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
na maśle klarowanym podsmażamy cebulę zboczkiem. Maślaki obieramy oczyszczamy i kroimy w paseczki. Dodajemy na patelnie. Wszystko razem podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w plastry. Dodajemy do boczku i grzybów. Wszystko razem mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz