Sezon grzybowy trwa a na moich grzybobraniach jak zawsze przewaga maślaków. Więc wykorzystuje je jak mogę . Dziś szybki obiadek sznycelek z mielonej łopatki do tego maślaczki na klarowanym masełku .
Sznycelek z maślakami
składniki
1/2 kg łopatki
1 cebula
4 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
1 łyżka majonezu
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
maślaki
Łopatkę mielimy na małych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na masełku i dodajemy do mięsa. Bułkę tarta mieszamy z zimna wodą - ma się utworzyć papka. Papke dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, doprawiamy , pieprzem i solą do smaku. formujemy sznycelki ,obtaczamy w mące i smażymy. Maślaki myjemy , ściągamy skórkę z kapeluszy. Kroimy w paseczki. Maślaki podsmażamy na klarowanym maśle . Do grzybków dodajemy wcześniej usmażone sznycelki chwilę razem smażymy podajemy.
pysznie wygląda na pewno bardzo aromatyczny :)
OdpowiedzUsuń