niedziela, 29 listopada 2015

Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką

Troszkę pracy nas czeka , ale nie tak dużo jak się wydaje. Najdłużej trwa gotowanie bo ok 20 min , ale warto smak niesamowity . Do tego wykończenie z prażonej cebuli i pieczarek na masełku.

Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką 

1 kg ziemniaków gotowanych
1/2 kg ziemniaków surowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
20 dag pieczarek
masło 2 łyżki
prażona cebulka
mięso mielone 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
pieprz

1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . 1/2 kg ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki.  Starte ziemniaki wyciskamy przez pieluchę  . Ziemniaki dodajemy do ugotowanych ziemniaków.  Skrobie która została po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do masy. Mieszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną .  Solimy do smaku. Cebule kroimy podsmażamy i dodajemy do mięsa mielonego. doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , pieprzem i solą do smaku.  Z masy formujemy kulki rozpłaszczamy je dajemy łyżkę mięsa i sklejamy , kulamy w rękach aby powstała kulka. Takie kulki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.  Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Wyławiamy kartacze polewamy je pieczarkami z masełkiem i posypujemy prażoną cebulką .




3 komentarze: