poniedziałek, 30 listopada 2015

Domowy chleb z prażoną cebulką w 5 minut

Smaczny chleb na drożdżach , zdrowy z prażoną cebulką , siemię lnianym i otrębami. Taki zapach , chrupkość  , takiego chleba nie kupisz w sklepie. Warto zrobić , zimny zawijamy w ściereczkę i tak go przechowujemy.


Domowy chleb z prażoną cebulką  w 5 minut
składniki

1 kg mąki do wypieku chleba
1 litr wody ciepłej
2 łyżeczki soli
4 łyżki prażonej cebuli
4 łyżki siemie lniane
5 łyżek otrębów
4 łyżki octu balsamicznego
5 dag drożdży
Do miski wsypujemy mąkę do wypieku chleba , lub mąkę 650 . Do drugiej miski wlewamy szklankę letniej wody i dodajemy 5 dag drożdży - mieszamy aż drożdże rozpuszczą się . Wlewamy do mąki.  Dodajemy 4 łyżki prażonej cebulki, 4 łyżki siemia lnianego 5 łyżek otrębów . Mieszamy lekko. Dodajemy 2 łyżeczki soli i dolewamy 3 szklanki ciepłej wody . Dolewamy 4 łyżki octu balsamicznego . Mieszamy ciasto dużą drewniana łyżką. Nakładamy ciasto do formy. Wierzch smarujemy wodą .Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 min w 180 stopniach.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz