czwartek, 26 listopada 2015

Lane kluski na bogato

Danie obiadowe szybkie łatwe ale na bogato. Takim kluskami naje się cała rodzina. Wspaniale smakują odsmażane.

Lane kluski na bogato

składniki
mąka
2 jajka
woda ok 2 łyżki
sól
pieczarki ok 20 dag
pierś z kurczaka
boczek wędzony ok 20 dag
masło klarowane 1 łyżka
pieprz
cebula 1 szt

Zaczynamy od zrobienie klusek. Do miseczki dajemy jajka - mieszamy je . Solimy i dodajemy ok 2 łyżki wody. Mieszamy i dodajemy pomału mąką aż zrobi się lane ciasto. Zagotowujemy wodę solimy ją . Lejemy lub kładziemy kluski. Gotujemy do wypłynięcia.
Pieczarki kroimy  w plasterki, cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę , pierś z kurczaka w paseczki. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelnię na masło dajemy cebule , dodajemy boczek. Smażymy chwilę , dodajemy mięso. Smażymy. Dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy mięso jest dobrze podsmażone dodajemy kluski. Mieszamy. Podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz