Delikatne na parze gotowane kuleczki mięsne w zdrowym delikatnym sosikiem z dużą dozą marchewki. Pasuje do ryżu i ziemniaczków. Dla dużych i dla dzieci.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-marchewkowym
składniki
1/2 kg łopatki
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
4 łyżki bułki tartej
trochę wody
sól
pieprz
3 marchewki
1litr przecieru pomidorowego
papryka słodka
śmietana 30 % ok 1/2 szklanki
Cebulę siekamy i podsmażamy na masełku . Łopatkę mielimy , cebule podsmażoną mielimy. Mieszamy zmieloną masę . Bułkę tartą mieszamy z wodą na papkę , dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy , solimy doprawiamy pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy kulki układamy w parowarze. Gotujemy. Do garnka dajemy łyżką masła i starta marchewkę . Smażymy chwilę . Zalewamy przecierem pomidorowym. Gotujemy. Kiedy marchewka zrobi się miękka doprawiamy sos ,papryka solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowane kuleczki , zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % i jeszcze chwilę gotujemy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz