Zupa ogórkowa z dwóch rodzajów ogórków octowanych i kiszonych . Do tego ziemniaczki , koperek i dużo słodkiej śmietany . Smaczna wspaniała na zimne popołudnie.
Ogórkowa -- dwa ogórki
składniki
5 ogórków kiszonych
5 ogórków z zalewy octowej
1 szklanka włoszczyzny paski
1 kg ziemniaków'
3 łyżki masła klarowanego
4 skrzydełka
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 sztuki
ok 2 litry wody
sól
słodka śmietana 1/2 litra
koperek
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. Wkładamy liść laurowy , ziele angielskie i solimy do smaku. Gotujemy wywar ok 30 min. Po tym czasie odcedzamy wywar. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy ok 10 min. Dodajemy włoszczyznę. Ogórki ścieramy na tarce duże oczka i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. dolewamy ok 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych i 1/2 szklanki wody z ogórków octowych. Zagotowujemy i dolewamy śmietanę . Zagotowujemy. dodajemy koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz