Na wigilię pierogi z kapustą i grzybami ale już na drugi dzień świąt fajna odmianą będzie zajadać pierożki z mięsem, a jak zostaną , choć to mało prawdopodobne ,można je usmażyć w fryturze i podać na Sylwestra do czerwonego barszczyku.
Świąteczne pierożki z mięsem
składniki
ciasto
1 kg mąki
5 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3 łyżki masła
farsz
1 kg łopatki
2 cebule
5 ząbków czosnku'
sól
pieprz
masło
Ciasto. Do miski wsypujemy 1kg mąki mieszamy z 5 łyżkami mąki ziemniaczanej. Do miski wlewamy ok 1 szklanki gorącego mleka i ok 1 szklanki ciepłej wody. Dodajemy 3 łyżkami masła , mieszamy. Ciepłą mieszaninę wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy , nakrywamy ręcznikiem kuchennym. Mięso kroimy w kostkę . Gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ok 30 min. Wyciągamy mięso . Cebule podsmażamy na maśle. Mielimy ugotowane mięso z podsmażoną cebulą . Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy kółka nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz