W moim regionie smalec jest bardzo popularny . Musi do być dobry smalec , robimy go z dodatkiem mięsa i jabłka. Do tego dużo czosnku i majeranku. Pycha przystawka .
Bieszczadzki smalczyk z jabłkiem
składniki
1 kg słoniny
1/2 kg łopatki
7 ząbków czosnku
3 cebule
2 jabłka
majeranek
sól
pieprz
Słoninę mielimy w maszynce do mięsa małe oczka. Osobno mielimy łopatkę ale już na dużych oczkach. Do garnka z grubym dnem wkładamy zmieloną słoninę. Topimy. Dodajemy zmielone mięso. Smażymy na małym ogniu. Cebule siekamy. Czosnek wyciskamy. Jabłko obieramy i siekamy drobno. Do garnka dodajemy cebulę . Smażymy ok 5 min. Następnie dodajemy jabłko . Smażymy do momentu aż cebula zarumieni się . Dodajemy czosnek, sól, majeranek i pieprz do smaku. Mieszamy. Rozlewamy do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz