sobota, 16 stycznia 2016

Bigos studencki

Szybki prosty ale za to jakże smaczny bigosik, mało składników , łatwy w zrobieniu . Można go odgrzewać do woli, za każdym razem lepszy.

Bigos studencki 

składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 kg kiełbasy zwyczajnej
400 g przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
olej
4 cebule
papryka słodka
3 łyżki cukru
pieprz czarny świeżo mielony
pieczarki ok 30 dag

Kapustę kiszoną gotujemy ok 40 min z dodatkiem liścia laurowego. Pieczarki kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę , kiełbasę także kroimy w kostkę . Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojona cebule  z kiełbasą. Dodajemy pokrojone pieczarki. doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Posypujemy czerwoną papryką . Mieszamy. dodajemy przecier pomidorowy , jeszcze chwilę smażymy. Zawartość patelni dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i gotujemy ok 10 min. Odstawiamy .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz