Maślakowy sezon był , więc wczoraj sięgnęłam po swoje zapasy - bieszczadzkie maślaczki . W przepisie użyłam mrożonych małych kapeluszy , które przed zamrożeniem przekroiłam na pół. Do tego kawałki kurczaka i makaron , szybki obiad a ten zapach ...hmmm
Spaghetti z kurczakiem i maślakiem
składniki
1 pierś z kurczka
makaron spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól
pieprz
garśc mrożonych maślaków
sól
pieprz
2 łyżki klarowanego masła
1 szklanka śmietany 30 %
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy. Tym czasem na patelni na maśle klarowanym podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę , po kilku chwilach dodajemy zamrożone maślaki. Smażymy aż grzyby zmięknął. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę solimy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy do grzybów. Smażymy . Podlewamy odrobina wody aby cebula nie spaliła się . Zalewamy śmietaną 30 % . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy makaron. Mieszamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz