piątek, 15 stycznia 2016

Zupa ze świeżych pieczarek

Smaczna zupka z ziemniaczków i świeżych pieczarek podsmażonych na masełko. Wykończona słodka śmietanka .  Smaczna o każdej porze roku.
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby jakie możemy dostać przez cały roku.
Zawierają wartościowe białko są  źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B. Więc używajmy je w kuchni.

Zupa ze świeżych pieczarek 

składniki
3 litry wody
1/2 kg pieczrek
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 kg ziemniaków'
3 łyżki masła
sól
pieprz
1,5 szklanki słodkiej śmietany

Wodę zagotowujemy z solą do smaku. Warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka, lub kroimy w cieniutkie paseczki- julienka. Ziemniaki obieramy kroimy w kosteczkę i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 5 min , po tym czasie dodajemy starte warzywa. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Podsmażone dodajemy do zupy. gotujemy ok 10 min. doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Dodajemy słodka śmietanę i zagotowujemy. Podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz