piątek, 5 lutego 2016

Chrupiące placuszki z sosem pieczarkowo-porowym

Mega chrupiące placuszki z tartych ziemniaków. Do tego sos z kawałkami pieczarek i porem , wszystko w sosie śmietanowym. Smaczny obiad dla całej rodziny .

Chrupiące placuszki z sosem pieczarkowo-porowym 

składniki
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
pieprz
1 cebula
4 zabki czosnku
olej do smażenia
sos
30 dag pieczarek
1 por
śmietana 30 % 1 szklanka
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę i czosnek ścieramy na mniejszych oczkach. Dodajemy sól, 2 jajka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy ciasto i smażymy małe placuszki.
Pieczarki kroimy na pół , pora kroimy w plasterki, podsmażamy warzywa na maśle. Solimy do smaku. Zalewamy śmietaną 30 % , doprawiamy pieprzem. Gotujemy redukując sos. Kiedy zgęstnieje jest gotowy. Placuszki podajemy z sosem.





1 komentarz:

  1. Fajny kolorek. Mmm, smakowicie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń