poniedziałek, 1 lutego 2016

Flaczki drobiowo pieczarkowe

Smaczna i syta zupa z udek kurczaka z dodatkiem pieczarek. Rozgrzewające danie jednogarnkowe dla całej rodziny pasuje na zakończenie karnawału.

Flaczki drobiowo pieczarkowe

składniki
5 udek od kurczaka
1 woreczek warzyw korzennych paski
1 cebula
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy
przyprawa do flaków
1 szklanka śmietany 30 %

Do garnka wlewamy ok 3 litry wody . Dajemy liść laurowy i umyte udka. Gotujemy z dodatkiem soli ok 30 min.  Ugotowane udka wyciągamy z wywaru. Warzywa pokrojone w cienkie paseczki dajemy do wywaru. Gotujemy. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na maśle dodajemy pokrojone  w paseczki pieczarki. Podsmażamy dodajemy do zupy. Mięso z udek kroimy w paseczki. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze chwilę . Doprawiamy przyprawą do flaków. Zaciągamy śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz