sobota, 13 lutego 2016

Małe pierożki z farszem wieprzowo- drobiowym

 Małe ponieważ kółka wycinałam małą szklaneczką. do tego farsz drobiowo wieprzowy z duża ilością czosnku. Po ugotowaniu pierożki polane roztopionym słonym masełkiem.

Małe pierożki z farszem wieprzowo- drobiowym 

składniki
ciasto
1/2 kg maki
1 /2 szklanki gorącego mleka
1/2 szklanki wody ciepłej
3 łyżki oleju
sól

farsz
30 dag piersi z kurczaka
30 dag łopatki
4 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

 Do garnka wlewamy gorące mleko , wodę ,wlewamy olej , mieszamy . Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól następnie dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy. Mięsa mielimy. Bułkę tartą zalewamy kilkoma łyżkami wody - jak napęczniej dodajemy do mięsa. Mieszamy, dodajemy wyciśnięty czosnek , sól,pieprz do smaku. Zimne ciasto rozwałkowujemy wycinamy małe kółka nakładamy farsz zlepiamy. Gotujemy. Gotowe polewamy roztopionym masłem odrobinę posolonym do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz