wtorek, 16 lutego 2016

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem na miękko

Smaczna delikatna zupa z dodatkiem kawałków białych szparagów. Dla wykończenia jajko na miękko podane z prażona cebulką . Zupka smaczna dla całej rodziny prezentuje się i smakuje .

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem na miękko

składniki
1 kg ziemniaków
1garść włoszczyzny julienka - paski
ok 12 szt białych szparagów
2 ząbki czosnku
sól
1 szklanka śmietany 30 %
4 jajka
2 łyżki prażonej cebuli
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
2 szklanki bulionu


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na maśle kostki ziemniaków. Dodajemy wyciśnięty czosnek , mieszamy. Podsmażamy chwilę. Zalewamy winem ok 1/2 szklanki . Redukujemy alkohol. Zalewamy bulionem .  Chwilę gotujemy i przekładamy wszystko do garnka. Dodajemy włoszczyznę , pokrojoną drobno. Po ok 10 min gotowania dodajemy pokrojone w 2 cm kawałki szparagi. Dolewamy ok 3 szklanki wody. solimy do smaku. Gotujemy 10 min. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Jajka gotujemy na miękko serwujemy z zupa posypane prażona cebulką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz