sobota, 12 marca 2016

Udka w sosie chrzanowym

Pomysł na obiad , proste danie ale smakuje inaczej. Gotowane udka , następnie chwilę duszone w sosie chrzanowym. Podane z puree . Obiad dla całej rodziny.

 Udka w sosie chrzanowym 
składniki

4 udka
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
2 łyżki chrzanu

Do garnka z wodą wkładamy ziele angielskie, liść laurowy . Zagotowujemy. Solimy do smaku. Udka myjemy i gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła . Dosypujemy ok 2 łyżki mąki. Mieszamy. Zalewamy mlekiem ok 2 szklanki. Mieszamy energicznie. Dolewamy troszkę bulionu z gotowania mięsa, aby sos nie był zbyt gęsty. Dodajemy ok 2 łyżki chrzanu. doprawiamy solą do smaku.  Do sosu wkładamy ugotowane udka. Dusimy kilka minut. Podajemy z prażona cebulką .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz