czwartek, 25 marca 2021

Dorada zapiekana z pomidorami

 Bardzo smaczny i szybki przepis na wręcz królewski obiad . Dorada jest bardzo delikatna ,rozpuszcza się w ustach a dodatek pomidorów jest niesamowity i wnosi do naszego organizmu dużo dobrodziejstw w postaci witamin i mikroelementów. 


Dorada zapiekana z pomidorami 


składniki

dorada świeża

1 szklanka przecieru pomidorowego w butelce 

sól

pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru 

1 łyżeczka oregano

1 pomidor

1 plasterek masła

Świeżą doradę osuszamy solimy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni  wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ,zmniejszamy do 160 stopni,na rybę kładziemy plasterki masła. Przecier pomidorowy doprawiamy solą ,pieprzem ,posiekanym czosnkiem ,oregano i cukrem. Mieszamy. Polewamy rybę i zapiekamy 10 min. Następnie układamy na niej cienkie plasterki pomidora i pieczemy jeszcze ok 7 min. Podajemy z kiełkami i cytryną .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz