wtorek, 7 lutego 2017

Galareta z jajkiem i szynką - śniadaniowy keks

Pomysł na śniadanie , przyjęcie . bardzo ładnie wygląda na stole smakuje wyśmienicie .Lekka delikatna przekąska lub starter przed przyjęciem .

Galareta z jajkiem i szynką - śniadaniowy keks 
składniki
6 plastrów sera żółtego  prostokątnego
600 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
1 łyżka octu
7 łyżeczek żelatyny ja użyłam proszku o nazwie  auszpik
6 jajek
8 plasterków szynki

Keksówkę wyścielamy folia śniadaniową . Wywar podgrzewamy rozpuszczamy w nim auszpik. Dodajemy łyżke octu aby galareta nie była mdła. Foremkę wyścieloną folia smarujemy wywarem z auszpikiem  następnie układamy plasterki sera . Jajka ugotowane na twardo układamy na środku formy , odcinamy końcówki jajek aby ładnie do siebie pasowały . Plasterki szynki zwijamy w rulonik i układamy po bokach jajek . Zalewamy przygotowanym wywarem. Nakrywamy plasterkami sera , potem folią i odstawiamy do lodówki do stężenia. Wyciągamy z formy , usuwamy folię i kroimy w plasterki.




2 komentarze:

  1. 7 łyżeczek auszpiku? chyba żelatyny, bo auszpik to galareta przygotowana z wywaru i żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Auszpik - zgadza się , ale można tez kupić proszek o nazwie auszpik np knorr tego użyłam właśnie

      Usuń